Zo bereik je meer in een schooljaar – als IB’er

Een simpele, maar rake uitspraak. (En nee, het is niet van Johan Cruijff – ik heb het uitgezocht ????). Als IB’er weet je dat doelen belangrijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: in de hectiek van de dag schieten ze er vaak bij in. Voor je het weet, ben je weer brandjes aan het blussen en is dat goede voornemen om je écht te verdiepen ergens in verdwenen naar de achtergrond. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige

“Zonder doel kun je ook niet scoren.”

Een simpele, maar rake uitspraak. (En nee, het is niet van Johan Cruijff – ik heb het uitgezocht ????). Als IB’er weet je dat doelen belangrijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: in de hectiek van de dag schieten ze er vaak bij in. Voor je het weet, ben je weer brandjes aan het blussen en is dat goede voornemen om je écht te verdiepen ergens in verdwenen naar de achtergrond.

Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige.


Doelen stellen – waarom zou je?

Het gaat hier niet om de doelen uit het jaarplan van de school, maar om jouw eigen doelen als IB’er. Wat wil jij dit schooljaar écht bereiken? Wat wil je leren? Of misschien: waar wil je eindelijk eens vanaf?

Zelf ontdekte ik dit toen ik, als startende IB’er, vastliep met ontwikkelingsperspectieven (OPP’s). Ik wist er te weinig van en als leerkrachten vragen stelden, kwam ik niet verder dan een oppervlakkig antwoord. Frustrerend! Want juist deze leerlingen hebben goed onderwijs op maat nodig.

Ik besloot dat het tijd was om het anders aan te pakken. Het doel? Expert worden op het gebied van OPP’s. Wat volgde was een jaar vol lezen, testen en bijschaven. Resultaat? Een overzichtelijk format waar leerkrachten zelfs blij van werden (ja, dat kan echt ????). En het samenwerkingsverband wilde het format gebruiken als voorbeeld voor andere scholen.

Maar … Ik had mezelf veel tijd kunnen besparen als ik niet alles alleen had willen uitvogelen. Als ik eerder om hulp had gevraagd, had ik dat doel dubbel zo snel gehaald.


Niet nog zo’n to-do lijst

Het gevaar van doelen stellen is dat het een nieuwe to-do lijst wordt. En laten we eerlijk zijn: die heb je als IB’er al lang genoeg.
Daarom is het slim om kritisch te kijken naar wat je écht wilt bereiken. Maak het kleiner, concreter en vooral haalbaar. Wat wil je aan het einde van dit schooljaar echt bereikt hebben? En hoe meet je dat?

Om je op weg te helpen:

  • Word ik hier enthousiast van? – Geen energie? Niet aan beginnen.
  • Weet ik precies wanneer ik mijn doel heb bereikt? – Dus niet: ‘meer overzicht’, maar wel: ‘een praktisch format voor groepsbesprekingen dat leerkrachten zonder uitleg begrijpen’.

Bron: Deze vragen komen uit het boek Grip van Rick Pastoor – een aanrader als je structuur wilt aanbrengen in je werk en doelen wilt bereiken zonder jezelf te verliezen in de waan van de dag.


Samen sta je sterker

Weet je nog dat ik zei dat ik veel tijd had kunnen besparen als ik om hulp had gevraagd? Dat geldt voor jou ook. Als IB’er is het verleidelijk om alles zelf te willen doen (perfectionisme, iemand?). Maar dat kost tijd, energie en zorgt ervoor dat je te lang blijft worstelen.


Hulp nodig bij jouw doelen?

Zou het niet fijn zijn om af en toe te kunnen sparren? Of om iemand te hebben die je helpt om overzicht te houden en je doelen te bereiken zonder te verzuipen in de waan van de dag?

Met mijn één-op-één begeleiding help ik IB’ers om:

  • Heldere doelen te stellen die écht haalbaar zijn.
  • Structureel te werken aan wat belangrijk is, in plaats van te reageren op wat urgent lijkt.
  • Slimmer te werken, met praktische tools en formats die je meteen kunt gebruiken.

Klaar om samen aan jouw doelen te werken?
Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek
en ontdek hoe we samen jouw doelen kunnen bereiken.Ja, ik wil grip, overzicht en regie!

Delen:

meer zoals dit:

ONTVANG GRATIS INSPIRATIE IN JE MAILBOX

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs en praktische tips die je werk als IB’er of KC’er makkelijker maken?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang om de week gratis inspiratie, herkenbare verhalen en direct toepasbare handvatten voor minder werkdruk en meer overzicht.