Ken je dat moment waarop je vol enthousiasme een plan hebt uitgewerkt, maar het team lijkt er niet in mee te gaan? Je hebt alles uitgedacht: duidelijke doelen, praktische stappen, en misschien zelfs een inspirerende presentatie. Maar zodra je het team erin probeert mee te nemen… doodse stilte.
Je ziet twijfel, weerstand of gewoon desinteresse. Je vraagt je af: Hoe kunnen ze hier nu niet enthousiast over zijn? Dit gaat hen toch juist helpen?
Je bent niet alleen
Tijdens een audit met een directeur en IB’er kwam dit pijnlijk duidelijk naar voren. Ze hadden een geweldig plan voor meer zicht op ontwikkeling in de school. Ze straalden enthousiasme uit en hun ambities waren duidelijk.
Maar toen ik vroeg: “Hoe gaat het team hiermee aan de slag?”… viel er een ongemakkelijke stilte.
De IB’er gaf uiteindelijk eerlijk toe: “Om eerlijk te zijn… het team is nog niet zo ver als wij. Wij zijn super enthousiast, maar de leerkrachten lijken er niet echt in mee te gaan.”
En daar zit ‘m vaak de crux: Directie en IB zaten al bij stap 4, terwijl het team nog worstelde met stap 1. Die afstand zorgde voor frustratie, onbegrip en – je raadt het al – weerstand.
Het ligt niet aan ‘ongeïnteresseerde’ leerkrachten
Te vaak krijgen leerkrachten de schuld van mislukte veranderingen: “Ze hebben gewoon geen zin in iets nieuws”, of “Ze zijn te star in hun routines.”
Maar het probleem is niet dat ze niet willen veranderen. Het probleem is dat ze niet voldoende zijn meegenomen in het proces.
Vergelijk het met een orkest:
Je vraagt je team om een muziekstuk te spelen waar jij dolenthousiast over bent, maar je hebt de bladmuziek niet uitgedeeld. Je dirigeert nog zo enthousiast, maar het resultaat is chaos en frustratie.
Want zonder bladmuziek weet niemand wat ze moeten spelen – laat staan hoe ze samen een harmonieus geheel kunnen vormen.
Waar gaat het dan wél mis?
Het probleem ligt vaak bij de veranderstrategie. Directie en IB hebben het plan helemaal uitgedacht en zien het grotere plaatje, maar vergeten dat het team diezelfde reis nog moet maken.
Verandering vraagt tijd, ruimte en uitleg. Het team moet het ‘waarom’ begrijpen, zich gehoord voelen, en vertrouwen hebben in de nieuwe aanpak. Pas dan zijn ze bereid om de verandering te omarmen.
De oplossing: van weerstand naar enthousiasme
Het goede nieuws? Verandering kan wél succesvol zijn als je het team stap voor stap meeneemt. Als ze begrijpen waarom de verandering nodig is, wat hun rol erin is, en hoe ze het in de praktijk kunnen brengen.
Het gaat niet alleen om uitleggen wát er verandert, maar vooral waarom dat belangrijk is. En ja, dat kost tijd en energie – maar het levert uiteindelijk veel meer op.
Herken jij dit in jouw team?
Waar ontbreekt bij jullie ‘de bladmuziek’?
En belangrijker: hoe ga je ervoor zorgen dat het team wel in harmonie gaat spelen?
Hulp nodig bij veranderingen in jouw team?
Loop je vast bij het meenemen van je team in veranderingen? Merk je dat jouw enthousiasme niet wordt overgenomen door het team?
Met mijn één-op-één begeleiding help ik IB’ers om:
- Effectief te communiceren over veranderingen, zodat het team begrijpt waarom het nodig is.
- Stap voor stap het team mee te nemen in veranderingen, zonder weerstand te creëren.
- Praktische tools en strategieën om veranderingen echt te laten landen in de dagelijkse praktijk.
Klaar om jouw team mee te krijgen in jullie plannen?
Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe we samen jouw team kunnen omtoveren tot een harmonieus orkest. ????
Ja, ik wil een team dat wél in beweging komt!